Liviu Dragnea: În urma deplasării domnului prim-ministru în unele dintre localităţile afectate de inundaţiile de săptămâna trecută, din judeţul Galaţi, acesta a solicitat tuturor instituţiilor statului care au competenţe în acest domeniu să acţioneze rapid pentru a adopta toate măsurile şi acţiunile necesare pentru ca sprijinul pentru comunităţile locale respective, pentru persoanele care au fost afectate de aceste inundaţii, pentru familiile şi persoanele sinistrate, să ajungă urgent la acestea şi, de asemenea, ca toate ministerele şi instituţiile care aveau această obligaţie

 să prezinte astăzi, în şedinţa de guvern, proiectele de acte normative, pentru a se pune în practică /…/. În acest sens, astăzi a fost adoptată o hotărâre de guvern, prin care s-au alocat câte 5.000 de lei pentru familia fiecărei persoane decedate, este vorba despre cele 9 persoane care au murit în timpul calamităţilor respective. De asemenea, astăzi a fost aprobată o hotărâre de guvern, prin care s-au alocat 27 de milioane de lei, din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, către Consiliul Judeţean Galaţi, pentru acordarea unor ajutoare de urgenţă, persoanelor sinistrate ca urmare a inundaţiilor din această lună. Procedura de alocare a acestor bani va fi următoarea: Consiliul Judeţean Galaţi va repartiza fiecărei unităţi administrativ-teritoriale care a fost afectată de inundaţiile de săptămâna trecută, pe baza unei evaluări realizate de fiecare autoritate locală respective, evaluare efectuată de o comisie care va fi constituită în acest prin hotărârea Consiliului local. Această procedură se bazează, printre altele, pe Legea 416, art. 28, al. 2; de asemenea, tot în această hotărâre a fost stabilită obligaţia, pentru toate autorităţile şi instituţiile publice, să acorde sprijin autorităţilor locale, la cererea acestora, pentru realizarea acestor evaluări într-un termen foarte scurt. De asemenea, tot în sensul sprijinirii autorităţilor locale, Ministerul Dezvoltării Regionale va asigura, prin Compania Naţională de Investiţii, refacerea drumurilor judeţene, comunale, poduri, podeţe, care au fost afectate de aceste inundaţii, suma totală fiind în jur de 7 milioane de lei. Tot astăzi, a fost adoptată o hotărâre de guvern, prin care au fost completate stocurile de la Rezerva de Stat, stocuri care au fost folosite în zilele în care comunităţile respective au fost lovite de inundaţii. De la Rezervele de Stat, s-au scos conserve de carne de porc, pate de ficat, făină, ulei, apă minerală, conserve de fasole, pâine, mălai, zahăr, paturi, saltele, cearşafuri, feţe de pernă, saci de dormit, pături şi motorină. Toate aceste stocuri au fost refăcute, pentru ca Rezervele de Stat să fie pregătite dacă apare o situaţie de acest gen.

De asemenea, vreau să vă informez că Ministerul Educaţiei a luat toate măsurile necesare pentru începerea anului şcolar şi pentru copiii din localităţile afectate, s-au completat stocurile de materiale, s-au acordat rechizite pentru 1.500 de copii, iar în ceea ce priveşte reparaţiile pentru două şcoli, acestea au fost urgentate prin asigurarea unei finanţări prin Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, în aşa fel încât lucrările de refacere să fie finalizate în termen de două luni. Astea sunt, în câteva cuvinte, proiectele de acte normative pe care le-am adus să vi le prezint, astăzi, referitoare la inundaţiile de săptămâna trecută. Dacă aveţi întrebări…
Reporter: /…/ Cu toţii suntem curioşi de proiectul de lege cu pensiile torţionarilor, în ce formă a fost el adoptat?
Liviu Dragnea: A, nu! Deci, eu, în timpul şedinţei de guvern, am lucrat în altă sală, cu colegi din Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei. La şedinţa de guvern a fost un secretar de stat, deci am venit la această conferinţă de presă, numai pentru acest subiect.
Reporter: Cum vor obţine oamenii ai căror case au fost distruse, cu banii pentru reparaţii de la instituţiile locale?
Liviu Dragnea: Procedura este următoarea: această sumă, de 27 milioane de lei, este acordată Consiliului Judeţean Galaţi. Consiliul Judeţean Galaţi va solicita fiecărei primării din localităţile afectate să efectueze o evaluare, printr-o comisie, care este stabilită prin hotărârea consiliului local şi să propună Consiliului Judeţean Galaţi suma necesară pentru a fi acordate ajutoare de urgenţă pentru familiile sinistrate. După ce Consiliul Judeţean Galaţi centralizează toate aceste solicitări, în speranţa că ele vor fi în cadrul acestei sume, de 27 milioane de lei, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean va repartiza pe fiecare localitate, pentru bugetul local al fiecărei localităţi, suma respectivă. În momentul în care suma va ajunge în bugetul consiliului local respectiv, printr-o hotărâre, consiliul local, pe baza evaluărilor care au fost admise anterior la Consiliul Judeţean, vor fi acordate ajutoare de urgenţă pentru fiecare familie sinistrată, constând în bani; familia respectivă va putea să folosească banii respectivi, aşa cum simte că este mai bine pentru familia sa.
Reporter: Şi se implică Guvernul, în ajutoarea celor care, acum, n-au unde să doarmă’ să le găsească cazare sau…?
Liviu Dragnea: Guvernul a acţionat rapid, în aceste zile. Dincolo de intervenţiile respective, care au fost coordonate de domul vicepremier Gabi Oprea şi domnul ministru Nica, şi de aici, de la Bucureşti, dincolo de asta, astăzi au fost adoptate nişte acte normative care să acorde ajutoare, în bani, pentru familii. Odată banii primiţi de familiile respective, aceste familii vor hotărî ce fac cu banii. Normal că, dacă eu aş fi fost în situaţia respectivă, sigur că m-aş fi ocupat să-mi refac un acoperiş deasupra capului.
Reporter: Există posibilitatea ca, în aceste zone, care au mai fost afectate de inundaţii, într-un fel autorităţile locale să se implice să-i oblige pe oameni să-şi asigure locuinţele, pentru că nu este pentru prima oară când se întâmplă acest lucru?
Liviu Dragnea: Eu vă spun care este punctul meu de vedere pe acest subiect. Este un punct personal de vedere, în ceea ce priveşte prevederile legale în acest domeniu. Sunt de acord cu obligativitatea sau, mă rog, cu prevederea ca locuinţele de tip A – care se referă la locuinţele care au zidărie şi care sunt solide – sunt de acord ca aceste locuinţe să nu primească niciun fel de despăgubiri, dacă nu sunt asigurate, în cazul unui dezastru. Dar discutăm despre locuinţele B, care sunt locuinţe de acest gen, locuinţe făcute din pământ, locuinţe în care stau oameni amărâţi; şi, aici, sunt două lucruri. Eu nu cred că noi putem continua să menţinem această prevedere legală, să obligăm o familie amărâtă sau un om simplu, foarte bătrân, care stă într-o casă din chirpici, să se mai şi asigure, pentru că n-are bani.
Iar al doilea aspect este, că eu sunt foarte curios, câte societăţi de asigurare au fost de acord să asigure astfel de clădiri.
Şi, atunci, suntem în această situaţie, în care această prevedere legală ne împiedică pe noi, astăzi, să adoptăm o hotărâre de guvern, prin care să acordăm direct despăgubiri pentru construcţia casei, pentru că este o lege în vigoare, iar pe de altă parte, cei care au fost afectaţi de inundaţii, noi putem să-i obligăm, o să-i oblige şi primarii, dar dacă oamenii ăia nu au bani şi ştim foarte bine majoritatea în ce situaţii sunt şi cum trăiesc. Încă o dată spun, societăţile de asigurări nu se înghesuie, nu fac coadă la poarta unui om care stă într-o astfel de casă să-i asigure casa pentru că despăgubirea pentru astfel de casă este 10.000 de euro şi nu cred că o societate de asigurări a făcut lucrul ăsta sau vrea să facă lucrul ăsta.
Reporter: Domnule vicepremier – Totuşi, în situaţia aceasta, de care aţi pomenit, oamenii care şi-au făcut asigurarea vor primi şi banii de la Guvern, pe lângă acea asigurare. Adică, evaluarea de la primărie nu prevede că oamenii care au asigurare, care sunt în /…/ să nu primească şi banii de la guvern.
Liviu Dragnea: Eu vreau să fac o precizare pentru stenogramă. Nu, noi discutăm /…/. Noi discutăm de sume care se duc în final la oameni, ca ajutoare de urgenţă în bani. Nu se vorbeşte, în niciun act normativ, în niciun articol, în niciun alineat, că aceşti bani reprezintă despăgubiri, nici nu sunt despăgubiri. Este vorba de ajutoare de urgenţă şi cu acele ajutoare de urgenţă, familiile care le primesc pot să-şi cumpere animale, având poate animale care au dispărut, care au murit, sau pot să folosească banii aşa cum consideră familia de cuviinţă, ca să încerce să-şi refacă viaţa, avutul, cât se poate. Atât a putut Guvernul să dea.
Reporter: Şi încă o chestiune foarte pe scurt şi dacă puteţi dumneavoastră să ne spuneţi ce aţi discutat cu primarii, ce aţi /…/?
Liviu Dragnea: Primarii de municipii?
Reporter: Da. /…/ Că a fost o întâlnire astăzi şi nu ne-aţi vorbit despre ea.
Liviu Dragnea: Foarte bună.
Reporter: Da…
Liviu Dragnea: A fost întâlnire foarte bună. Este a doua întâlnire, pe care premierul şi cu mine o facem cu o categorie de primari, ne-am întâlnit cu primarii de comună. Astăzi ne-am întâlnit cu primarii de municipii. Ei au câteva prevederi, în câteva acte normative pe care solicită să le modificăm, marea majoritate a solicitărilor sunt fireşti, sunt corecte, le-a agreat şi primul ministru şi am stabilit din acest motiv, primul ministru a convocat astăzi la întâlnire şi miniştrii către care erau adresate de săptămâna trecută solicitările respective pentru a avea un prim contact şi o primă discuţie. S-a stabilit următoarea procedură, probabil începând de săptămâna viitoare o să începem întâlnirile cu fiecare minister. Primarii au solicitat şi s-a convenit lucrul ăsta, să nu meargă, să nu colinde prin Bucureşti să meargă la fiecare minister, s-a stabilit ca fiecare întâlnire să aibă loc la Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, unde vor fi primarii, eu şi fiecare ministru sau poate câte doi miniştri, că poate sunt subiecte care ţin de două sau de trei ministere. Pe de o parte. Pe de altă parte, împreună cu mine, am stabilit ca, în perioada imediat următoare, probabil peste două săptămâni, să semnăm un acord de parteneriat pe modelul celui care l-am semnat cu comunele şi, în această perioadă, toate actele normative pe care noi le avem în lucru, în fază finală ca şi proiect, descentralizarea, modificarea Legii administraţiei publice, modificarea Legii funcţionarilor publici şi a finanţelor publice locale şi alte acte normative care au aplicabilitate în domeniul administraţiei locale, să le transmitem, cred că mâine, cel mai târziu, pentru ca ei să se uite pe ele şi să facă şi propunerile respective şi, la următoarea întâlnire să le dăm forma finală, să o prezentăm premierului /…/.şi după aia, să intre în proceduri.
Reporter: Primarilor de comune le-aţi promis, când v-aţi întâlnit cu ei, că o să aibă salarii mai mari de la 1 ianuarie 2014.
Liviu Dragnea: Pentru toţi primarii, da.
Reporter: Primarilor din România? La întâlnirea cu primarii de comune. În momentul acesta, primarilor de municipii le-aţi promis cumva că vor scăpa de acea prevedere, invocată de Agenţia Naţională de Integritate, că nu pot face parte din consiliu /…/?
Liviu Dragnea: Nu, nici nu s-a discutat subiectul acesta /…/.
Reporter: Nu? Nu a fost printre?…
Liviu Dragnea: N-a fost deloc.
Reporter: Dar a fost vreunul interesant aşa, care e în dezbatere publică, sau toate sunt la nivel de discuţii şi…
Liviu Dragnea: … sunt subiecte foarte tehnice.
Reporter: Am înţeles.
Liviu Dragnea: Nu sunt spumoase. Ele sunt foarte importante pentru sistem, dar nu sunt de breaking news.
Reporter: Există, în momentul de faţă, o propunere concretă făcută de dumneavoastră sau de un alt membru al guvernului, de modificare a acestei legi, astfel încât persoanele cu locuinţă de tip P, să nu mai fie obligaţi să /…/ încheie această poliţă obligatorie?
Liviu Dragnea: Nu, nu există, pentru că astăzi ne-am uitat cu atenţie pe aceste prevederi legale şi acesta a fost şi motivul pentru care eu am ieşit din şedinţa de guvern, ca să întocmesc împreună cu colegii mei un act normativ care să respecte toate prevederile /…/ şi toate constrângerile legale şi am sesizat împreună astăzi acest lucru şi eu v-am spus care este punctul meu de vedere personal. Sigur că eu voi… intenţiona să încercăm să modificăm această lege. Nu pot fi eu iniţiator, că nu ţine de ministerul meu, dar voi face suficient lobby pentru /…/. Cred foarte mult în aşa ceva. Mi se pare extrem de firesc. Nu ştiu, e obligatoriu să scoatem categoria /…/ de acolo, pentru că e clar că oamenii aceştia nu-şi vor putea face asigurări aproape niciodată.
Reporter: Aţi primit vreo sesizare de la cineva din zonă că au apelat la vreun asigurator care nu a fost de acord să încheie o poliţă, din cauza riscurilor existente în zonă?
Liviu Dragnea: Nu, n-am avut când. În aceste zile, vă daţi seama că noi am fost preocupaţi de cu totul şi cu totul altceva. În primul rând, să salvăm vieţile oamenilor, să salvăm avutul lor, să intervenim rapid pentru înlăturarea efectelor dezastrelor, să ne pregătim pentru refacerea infrastructurii. N-a stat nimeni să facă aceste investigaţii, dar sunt convins că vor apărea aceste informaţii, cel puţin după discuţia de astăzi.
Reporter: Şi spuneaţi că aţi lucrat foarte mult astăzi cu cei din Ministerul de Finanţe… a fost…
Liviu Dragnea: Cu domnul Gherghina.
Reporter: Am înţeles. Ştiţi cumva, au fost aprobate şi prevederile în ceea ce priveşte CASS şi forfetarul, impozitul forfetar?
Liviu Dragnea: Nu ştiu, nu ştiu. Nu, domnul Gherghina era cu mine în sală, alăturat. Vă rog!
Reporter: În 2007 sau în 2008, situaţia, cu care ne-am confruntat noi toţi din Galaţi, s-a repetat. Au fost ploi, s-au revărsat râurile şi mai mult sau mai puţin aceleaşi sate ca şi acum.
Liviu Dragnea: Nu prea au fost în aceleaşi sate.
Reporter: Întrebarea mea este… eu am vorbit cu oameni de acolo şi toţi gălăţenii ştiu care sunt problemele în satele respective. Şi atunci, guvernul a alocat sume pentru ca oamenii să-şi reconstruiască casele şi aşa mai departe, au dat, prin autorităţile locale, bani, şi ei şi-au făcut exact unde aveau casele, tot pe malul râului, tot acolo unde este o zonă uşor inundabilă, că sunt precipitaţii abundente, că nu. Întrebarea mea este: acum, facem ceva să fie altfel? … Ştiu autorităţile să-i pună pe oameni să-şi construiască case în nişte zone în care nu mai păţesc…
Liviu Dragnea: Să ştiţi că nu este foarte simplu să se rezolve problema asta. Eu sunt foarte deschis şi sincer. Sunt cazuri în ţară în care, dacă nu greşesc, la Rast, în Dolj, unde a fost ras aproape tot satul. S-au construit case de către guvern, în altă zonă, şi am impresia că nu stă nimeni pe acolo. Legătura unui om de la ţară cu pământul, curtea, cu casa unde poate s-a născut, unde a trăit toată viaţa, este mult prea puternică. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să reglementăm situaţia asta. Primarii au şi acum această posibilitate şi obligaţie să emită autorizaţie de construcţie numai dacă locaţia unde se intenţionează să se realizeze construcţia respectivă respectă toate normele, printre care şi această normă, adică nu este într-o zonă care este supusă riscului de inundaţie. Să sperăm că vor reuşi lucrul acesta, dar din câte ştiu eu – probabil că nu este vorba în toate localităţile respective, dar în marea majoritate, afectate acum de aceste inundaţii nu au fost… casele afectate nu au fost în zone inundabile, pentru că a fost un fenomen foarte rar. O rupere de nori s-a întâmplat undeva, deasupra unor versanţi, unde nu erau pârâuri, chiar secate, numai că acolo s-a revărsat acea cantitate uriaşă de apă şi a luat-o pe versant ca pe tobogan, şi a ras tot, fără să fi…. Sigur că după aia a ajuns şi în cursurile de apă, pârâuri ş.a.m.d. Această problemă rămâne, dar am vrut să fiu foarte sincer. Nu este foarte uşor, pentru că poţi obliga autorităţile locale, dar nici o instituţie publică nu poate obliga un om să se rupă de pământul lui. Este foarte greu.
Reporter: Atunci ce bine că am refăcut stocul de rezerve, nu?
Liviu Dragnea: Sunteţi cinică, chiar sunteţi cinică. Pe noi pe interesează foarte mult ca oamenii ăia să primească acum nişte ajutoare şi să încercăm, toate instituţiile, şi centrale, şi locale, ca, iarna care urmează să nu-i prindă într-o situaţie groaznică. Ăsta este primul lucru. Nu îşi vor face case începând de mâine. Probabil că şi ei acum se gândesc foarte serios, şi primarii se gândesc serios, şi vor analiza, împreună cu Consiliul Judeţean şi cu celelalte instituţii care controlează disciplina în construcţii, dacă pot fi refăcute casele pe vechile amplasamente. Poate unele pot, poate altele nu.
Reporter: Bună seara. Aţi alocat 27 de milioane de lei ajutoare de urgenţă. Aţi făcut un calcul, care este suma medie ce a revenit fiecărei gospodării afectate?/…/ /…/ în situaţia în care s-ar aloca, ipotetic, o sumă egală fiecărei gospodării…
Liviu Dragnea: Nu, nu se poate face asta, pentru că sumele vor ajunge la fiecare persoană…
Reporter: … sau pentru fiecare persoană afectată de inundaţii.
Liviu Dragnea: Păi, nu, nu poţi să mergi, pentru că sumele vor merge la fiecare persoană sinistrată, dar nu vor fi sume egale. În opinia mea. Aceste sume vor fi rezultatul acelei evaluări, care va fi realizată de o comisie locală şi poţi să faci o medie, pentru că s-ar putea ca o familie să fi fost afectată mai mult, altă familie să fie afectată mai puţin. Acesta este rolul comisiei.
Reporter: Dar ne puteţi spune, cum aţi ajuns la cifra de 27 milioane de lei, în acest moment?
Liviu Dragnea: Au fost nişte evaluări a stricăciunilor produse, pe de o parte, iar, pe de altă parte, până la urmă repartizezi banii pe care îi ai. Poate am fi vrut să dăm 100 de milioane. Atâta s-a putut disponibiliza din fondul de intervenţii. De fapt, au fost bani luaţi din…
Reporter: Fără a lua în calcul nevoile reale, nu se ştie, în acest moment, câţi au nevoie să-şi refacă locuinţele…
Liviu Dragnea: Ba da, se ştie, sunt 227 de case distruse.
Reporter: O lămurire: În cât timp trebuie să fie formate aceste comisii şi când vor fi gata aceste evaluări?
Reporter: Când vor primi, oamenii, banii?
Reporter: Exact. Un orizont de timp, dacă puteţi estima.
Liviu Dragnea: Din momentul în care această hotărâre se publică în Monitorul Oficial, în mod normal, o primărie maxim o săptămână finalizează aceste evaluări. În maxim o săptămână. După care mai durează o zi, maxim două, ca la judeţ să se adopte hotărârea de consiliu judeţean, iar banii să fie transmişi la primărie, după care să ajungă la oameni. Deci, în opinia mea, în 10-14 zile, maxim, banii trebuie să ajungă la oameni.
Reporter: De la acest moment sau…?
Liviu Dragnea: Din momentul în care se publică hotărârea în Monitorul Oficial, care, probabil, că este mâine sau /…/
Reporter: Şi, în cazul în care solicitările vor fi mai mari, vor fi mai mulţi bani, mai mult decât cele 27 milioane de lei, există posibilitatea ca acest fond să fie suplimentat?
Liviu Dragnea: Este foarte greu. Este foarte greu, pentru că astea sunt constrângerile bugetare. Dar să ştiţi că suma de 27 milioane de lei, adică 270 miliarde de lei, este o sumă acoperitoare pentru ceea ce s-a întâmplat acolo. Discutăm de nişte evaluări făcute destul de bine în aceste zile. Adică nu este o sumă scoasă din joben, se bazează pe o fundamentare.
Reporter: Domnule vicepremier, dacă tot v-aţi întâlnit astăzi cu primarii, în urmă cu câteva luni vorbeaţi despre o suplimentare a personalului la autorităţile locale…
Liviu Dragnea: Da, corect.
Reporter: … a fost un document care a trecut de Guvern…
Liviu Dragnea: Da, sigur.
Reporter : …puteţi să ne daţi, acum, stadiul angajărilor la autorităţile locale din ultimele luni?
Liviu Dragnea: Suntem în perioada în care aşteptăm solicitările de la fiecare autoritate locală care avea numărul de personal sub limita care era prevăzută în anexa la Ordonanţa 77.
Reporter: În acest moment, n-aţi primit încă…
Liviu Dragnea: Am început să primim. Am început să primim.
Reporter: Autorităţile locale, ştiu, că au trebuit să angajeze înainte ca Guvernul să aprobe documentul. Încă nu şi-au făcut evaluările?
Liviu Dragnea: Nu mă întrebaţi pe mine. Noi primim, la minister, aceste solicitări. Şi le tot primim. Şi le procesăm. De fapt, la noi, durează foarte puţin. Vă mulţumesc mult.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *